Participanti la Concurs retete de vara de la cititori
Au inceput sa apara retetele in concurs, asa ca le publicam, in ordinea in care le primim. 🙂
Detaliile concursului, cerintele premiile, juriul-le puteti vedea aici, dati click unde este scris cu rosu.
Acestia sunt participantii, ne puteti spune care retete va plac 🙂
1. Robert Badica- Dovlecei pane cu sos de usturoi
Ingrediente:
-2 dovlecei medii;
-3 oua;
-200 gr. faina;
-sare
Pentru sosul de usturoi:
-o capatana mare de usturoi
-200 gr. ulei
-2 lingurite otet
-un praf de sare
Mod de preparare: Dovleceii se spala bine (daca vreti ii puteti decoji),si cu ajutorul unui cutit bine ascutit ii taiem feli de circa 2cm grosime.Presaram putina sare si ii dam deoarte.Intr-o farfurie plata punem faina,iar intr-un castron batem cele doua oua.Scurgem zeama lasata de dovlecei,apoi fiecare felie o dam prin: faina,ou,faina.Intr-o tigaie punem circa 4-5 linguri de ulei.Lasam sa se incinga uleiul,si punem feliile de dovlecel.Rumenim feliile pe ambele parti si le scoatem pe prosoape absorbante.
Pregatim sosul asa:
Curatam usturoiul bine,si il pisam cu un praf de sare, pana ce devine ca o pasta.Il scoatem intr-un castron,si cu ajutorul unei linguri de lemn il frecam cu uleiul si otetul (adaugate uleiul in fir subtire,ca sosul sa nu se taie).Dupa ce usturoiul,s-a ingrosat si a devenit o pasta densa.Ne oprim. Atentie! Amestecati cu lingura doar intr-un sens,pentru a nu taia sosul. Servim sosul cu dovleceii calzi!
Pofta buna!
2. Marginean Alina- Lava cake
Ingrediente pentru 6 portii:
3.Clatite de dovlecel si crema de cascaval-Cretu Veronica
Ingrediente:
Clatite:
2 dovlecei mici
3 oua
1 cana apa minerala
2-3 linguri ulei
1 legatura marar verde
1 legatura patrunjel verde,
sare si piper
faina cat cuprinde
Umplutura:
Cascaval ras si smantana
Mod de preparare:
Dovleceii se curata si se dau pe razatoare.Se presara cu sare si se lasa intr-o stercuratoare sa se scurga bine de toata zeama pe care o lasa.
Ouale se bat cu sare,piper,se adauga apa minerala si uleiul.Incorporam faina atat cat este necesar sa avem o compozitie fluida,putin mai groasa ca la clatitele obisnuite.
Adaugam dovleceii si verdeata tocata marunt.
Prajim clatitele pe ambele parti.Vom avea niste clatite mai groase putin din cauza compozitiei cu dovlecel.
Umplem clatitele cat sunt inca fierbinti cu amestecul de cascaval ras amestecat cu smantana.Se ruleaza si se lasa la rece cel putin o ora.Se pot felia mai usor pentru a fi servite.
De asemeni daca ne plac putem sa le servim si calde.
4.Crema de branza cu petale de trandafir-Cretu Veronica
Ingrediente:
300 gr branza feta sau branza dulce de vaci
3 cepe verzi
1/4 ardei gras rosu
1/4 ardei gras galben
1/4 ardei gras verde
1/2 legatura marar verde
1/2 legatura patrunjel verde
150-200 gr smantana
petale de la 2-3 trandafiri rosii-daca se poate parfumati
10 gr gelatina
Mod de preparare:
Ceapa verde,patrunjelul mararul se toaca marunt.Ardeiul se taie in cubulete mici.Branza se amesteca foarte bine cu smanatana.Se mai adauga sare daca este necesar,in functie de branza si gust.Adaugam petalele de trandafir si gelatina hidratata si topita in putina apa.Intr-o tava sau forma preferata punem o folie de aluminiu si punem toata compozitia.Uniformizam bine,acoperim cu folie si dam la rece 4-5 ore.
Cand a trecut timpul se scoate si se rastoarna pe platou indepartand folia.
Este un aperitiv deosebit,mai ales ca se simte foarte bine parfumul petalelor de trandafiri(daca avem trandafiri parfumati ca ai mei).
5.Zama de pastai cu afumatura-Cretu Veronica
Ingrediente:
1 si 1/2 kg de fasole pastai late galbene
2 morcovi
1 radacina pastarnac
1 radacina patrunjel
1 radacina telina (cam cat un ou )
2 ardei grasi
1 ceapa
800 gr sira spinarii de porc afumata
5-6 rosii mari
2 linguri pasta de rosii
1 legatura patrunjel verde
1 fir de leustean verde
100 ml ulei
Mod de preparare:
Fasolea se curata si se taie sau rupe in bucati.Oasele afumate se desfac in bucati si se spala.Se pun la fiert in apa.Adunam toata spuma pe care o face carnea.Adaugam la fiert si fasolea.
Legumele se curata si se taie foarte marunt in cubulete.
Intr-o cratita punem uleiul,ceapa si lasam sa se caleasca.Adaugam radacinoasele,apoi ardeiul,rosiile taiate cuburi, o cana de apa si lasam sa fiarba toate legumele.
Cand fasolea este fiarta adaugam in oala legumele si pasta de rosii.
Potrivim de sare si lasam sa mai dea cateva clocote impreuna.
Verdeata tocata se pune in zama si se stinge focul.
La servire adaugam smantana dupa preferinta.
Mie imi place cu ceapa verde sau ardei iute.
6.Prajitura cu visine- Podocea Gabriela
Ingrediente prajitura
200/ 250 de visine
4 oua mari sau 5 de marime obisnuita
100 g. zahar
4 sau 5 linguri cu varf cu faina
2 linguri ulei
1 plic praf de copt
2 plicuri cu zahar vanilat
un praf de sare (eu il pun peste galbenusuri, sa le amplifice culoarea)
Pentru pregatirea prajiturii alegem visinele, le spalam, le scoatem samburii si le punem intr-o sita, sa se scurga.
Apoi pregatim aluatul. Albusurile le batem bine cu 1, 2 lingurite de apa rece- veti vedea ce repede se bat asa! 😉 Adaugam zaharul si zaharul vanilat se se amesteca bine pana se transforma in bezea.
Se amesteca galbenusurile presate cu un varf de sare cu uleiul si se toarna usor peste bezea. (amestecul ar trebui ,,sa pluteasca”, daca bezeaua este batuta bine). Se amesteca usor cu o spatula de sus in jos.
Ultimul ingredient este faina, pe care-l adaugam dupa ce il amestecam cu praful de copt. Se incorporeaza usor, respectand aceleasi miscari, de sus in jos.
Aluatul este gata si se lasa deoparte.
Se tapeteaza o tava de cca 24 cm diametru su hartie de copt si se toartna compozitia.
Visinile se presara cu putina faina si se pun deasupra aluatului( ele se vor afunda un pic in aluat).
Tava se introduce in cuptorul preincalzit pana se rumeneste usor (cca 25 de minute)
Eu las prajitura sa se raceasca in tava, apoi o scot pe un platou si portionez dupa plac( drptunghiuri, patrate, romburi), apoi o pudrez cu zahar pudra .
Este prajitura preferata a familiei mele. Sper sa va placa tot asa de mult si dv.!
7.Ardei umpluți-Ina Otilia
-20 bucați ardei potriviți(mai mici daca se poate)
-800 gr carne tocata de porc(sau ce vă place)
-300 gr orez
-bulion un litru
-o ceapa potrivita
-boia o linguriță
-ulei cam trei linguri
-piper o linguriță
-sare cam o lingură după gustul meu
-o legatura de mărar verde(iarna îl pun uscat sau combin cu cimbru).
Spăl ardeii, le tai capacul si arunc partea cotorului şi interiorul cu semințe, dupa care-i sărez puțin şi îi las până mă ocup de umplutură.
Tai ceapa marunt, o călesc în puțin ulei după care adaug carnea, boiaua dulce, piperul şi sarea.Las pe foc mic până se patrund puțin aromele după care torn amestecul respectiv peste orezul spalat în prealabil. Scurg ardeii de sare si îi umplu cu acest amestec.Pregatesc o cratiță mai mare cu un diametru de 50 cm(cred, nu l-am masurat) pe fundul careia pun legatura de marar si aşez frumos toții ardeii pe care nu-i umplu până sus şi pun căpăcelele deasupra. Adaug bulionul şi complectez cu apa pâna trece cu un deget peste toata suprafața lor, pun peste un capac care sa-i ținä aşezați frumos şi dau la foc mic pe ochiul mic al aragazului cam o ora după care se pot servi cu smantână(opțional).
Deci, poftă bună!
8. Chiftele din dovlecei-Gabriela Cocan
-un dovlecel mediu
-un morcov
-un cartof
-două ouă
-150 g cașcaval
-un sfert de ceapă
-doi căței de usturoiMOD DE PREPARARE
Dovlecelul,după ce a fost înlăturată coaja,se rade pe răzătoarea mică.La fel se procedează și cu morcovul,cartoful,cașcavalul.
Pt tava rotundă pandispan din 4 oua. Pt tava de tort detașabilă se pune o folie de plastic , amestec de fructe. Se face crema de 1l lapte, 3 budinci de vanilie cu 8 linguri de zahar . Se prepara un plic de gelatina. Jumatate de kg de frișcă se bate . Jumatate din ea se amesteca cu crema de budinca și gelatina. Se toarnă peste fructe în tava, se pune blatul care se însiropeaza cu sirop și rom , se lasă 24 ore la frigider . A doua zi se răstoarnă pe un platou și se ornează cu jumătate de kg frișcă bătută. În tavă de chec se face tot la fel dar nu se pune blat de tort ci pișcoturi însiropate . Gramajul Pt blatul de tort sunt în funcție de diametrul tăvii .
12. Chiftelute de dovlecei la cuptor-Camelia Fechete
3dovlecei, 2morcovi, 2oua,4linguri faina,4 catei usturoi pisati,sare,piper,patrunjel,marar.Dovleceii și morcovii se dau pe razatoarea mare după care se storc bine.Ouale se bat cu sare,se pune faina și se amesteca. Se pun dovleceii și morcovii storsi, usturoiul,piper, și verdeata.Se amesteca bn de tot după care se pun cu lingura grămăjoare în tava cu hartie de copt si se dau la cuptor la 190grade pana își capătă o culoare frumoasa.
13. Tarta cu nectarine-Dinu Ana Maria
Aluatul: 300 g Faina, unt 100g, 2 galbenusuri, 125 g Zahar pudra, sare., coaja de lamaie, 2-3 linguri de apa rece.
Se aseaza faina pe planseta, se face o scobitura in mijloc si se adauga taiat bucatele untul, ouale, zaharul si sarea. Se amesteca bine, pana se incorporeaza ingredientele, pe rand si la sfarsit cate o lingura de apa rece, depinde de cat e de uscata faina, obtinand un aluat neted. . Se pune aluatul Intr-un castron si se lasa la rece 1-2 ore.
Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet, intindem aluatul si il punem in tava. Aluatul se inteapa cu furculița sa nu creasca în Timpul coptului.
Se baga la Cuptorul incalzit Unde se lasa cca. 20-30 de minute, la foc potrivit., pana se rumeneste putin. Crema de vanilie: 3 galbenusuri 300ml lapte 50g zahar tos 20g faina 20g amidon 1/2 pastaie de vanilie ( esenta de vanilie) Se pune laptele pe foc cu bobitele din pastaie,pana se infierbanta compozitia.Cu un tel,se amesteca galbenusurile cu zaharul.Pe urma se incorporeaza faina cu amidonul cernute impreuna.Se toarna in fir subtire laptele cald in compozitia de galbenusuri,amestecand mereu cu telul.Se transfera totul inapoi in oala in care a fiert laptele,si se fierbe pe foc mic amestecand mereu,pana se ingroasa crema.dureaza 5 minute. Se ia de pe foc,se lipeste folie direct pe crema(sa nu se formeze crusta) si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit aluatul, turnam crema batuta putin cu mixerul, inainte. Deasupra ornam cu ce fructe dorim.
14.Pascute cu branza de oaie-Camelia Fechete
(sau ce branza doriti…de vaca,cas ,urda),marar,ceapa verde,loboda (eu am pus câteva frunze de salata verde neavand loboda)și bacon.Am folosit un aluat framantat cu lapte. 1kg faina, 42 gr drojdie proaspata, lapte caldut cât ia,1lingurita sare,150ml ulei . Drojdia se pune l crescut cu 1lingurita zahar, 100ml lapte caldut și 1lingurita faina. Când drojdia e crescuta se framanta toate foarte bine și se lasă la dospit 45-60min.Aluatul dospit se intinde pe blatul de lucru infainata cu grosimea de 1cm.Branza,se amesteca cu verdeata (dalta, stoarsa de apa și taiata marunt).Se pune putina sare dacă e cazul.Aceasta compozitie pe pune pe coca intinsa,se pune bucatele de bacon și se rulează strans ca la cozonaci,după care se tău bucatele de 2-3 degete.Se pun în tava cu hartie de comp,se ung cu ou bătut, se lasă 10min dupa care se dau la cuptorul preancalzit la 190grade pana ce capătă o culoare frumoasa. Se servesc calde sau reci….alaturi de smantana.
15. Zamuca pe aripi de pui-Camelia Fechete
1ceapa,2morcovi, ardei roșu și galben (jumate din fiecare),o bucatica gulie, o bucatica telina, sare,piper,boia,patr
16. Cartofi noi cu pastai-Aluculesei Brandusa
Ingrediente:
17. Dovlecei conservati-Robert Badica
Ingrediente:
-5 kg. dovlecei
-apa
-sare
-cate o aspirina pentru fiecare borcan.
Mod de pregatire:Se spala si se decojesc dovlecei. Apoi se toaca cubulete si se pun in borcane sterilizateimpreuna cu apa,aspirina si sarea.Se fierb la baine-marine si se pun in camara! Sunt deliciosi in ciorba! Pofta buna!
18. Fasole pastai conservata-Robert Badica
Ingrediente:
-5 kg. fasole verde
-apa
-sare
-cate o aspirina pentru fiecare borcan.
Mod de pregatire:Se spala si se pun la fiert in apa cu sare pastaile de fasole.Dupa ce s-au fiert se pun in borcane sterilizate cu o aspirina si se mai fierb odata la baine marine! Mmmm..cu usturoi calite sunt dementiale! Pofta buna!
19. Pavlova cu fructe de vara-Anca Botoroaga
Ingrediente:
4 albusuri
250 grame zahar pudra
1 lingurita amidon de porumb
1 lingurita otet
250 ml frisca
esenta de vanilie
fructe: 1/4 pepene galben, 2 nectarine, 2 piersici, 1 para
Preparare:
Pe spatele unei tavi de cuptor se pune hartie de copt si se pune spuma (se formeaza un cerc cu diametrul de 20-22 cm) astfel incat marginile sa fie un pic mai ridicate. Se pune tava in cuptor pe raftul din mijloc, iar temperatura se coboara la 110 grade, gatire cu ventilator. Se lasa la cuptor 1 ora si 30 minute, si apoi pana la racirea completa, fara sa se deschida usa deloc (eu de obicei o pun seara la cuptor si o scot dimineata). Dupa racire, se trece un cutit lung si cu lama subtire pe sub bezea si apoi se transfera usor pe platou.
20. Salata „Panzanella”-Robert Badica
Ingrediente:
-200 g. paine veche
-2 rosii
-2 castraveti
-1 ceapa
-sare,piper
-ulei de masline
-zeama de lamaie
Mod de preparare: Inmoi painea in apa si o lasam sa stea circa 10 minute,pana ce se inmoaie bine.Intr-un bol incapator pui: rosiile,castravetii,ceapa si painea,legumele tocate,iar painea scursa si sfaramata.Adaugi si uleiul,sarea piperul si zeama de lamaie.Adauga daca vrei si putin busuioc sau patrunjel.Amesteci bine si servesti! Pofta buna!
21. Varza cu maioneza-Camelia Fechete
Un preparat usor de facut si foarte gustos.
Ingrediente:- varza,usturoi,sare,piper,patrunjel,ou,ulei.
Varza se da pe razatoarea mare,se pune sare,se amesteca și se lasă 10min.intre timp se face maioneza. Varza se stoarce bn de zeama,se pune peste maioneza, se pune usturoiul pisat,piper,patrunjel si sare dacă mai trebuie.Se amesteca bn și se poate servi.
22. Dovlecei la cuptor-Brandusa Aluculesei
Ingrediente:
23. Placinta cu rubarba-Elke Dvornik
Se bat albuşurile spumă, cu puţină sare, se adaugă zahărul, apa, uleiul şi zahărul vanilat, apoi se pun gălbenuşurile şi la sfârşit făina cu praful de copt. De preferabil din acest moment se amestecă cu telul sau cu o lingură, ca să nu se lase blatul. Eu pun în tavă hârtie de copt apoi pun compoziţia, se adaugă rubarba scursă de zeamă şi se dă la cuptor până se rumeneşte.
24. Blat cu nuca de cocos și crema de vanilie-Camelia Fachete
25. Salata de vinete-Matei Gabriela
-3 vinete coapte
-150-200 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
Se coc vinetele pe plita incinsa. Se curata apoi se lasa la scurs. Dupa ce se scurg bine, se toaca pe tocator cu un cutit de lemn. Vinetele maruntite se pun intr-un castron si( cu mixerul) sau mai bine cu o lingura de lemn se freaca vinetele adaugand ulei picatura cu picatura ( ca la maioneza). In functie de marimea vinetelor se poate pune mai mult sau mai putin ulei. Cand vinetele devin albe se pune sare dupa gust si putina ceapa tocata marunt. Ceapa se poate pune separat in functie de gust. Salata se orneaza cu felii de rosie si ardei gras verde. Pofta buna!
26.Turtite la tigaie!-Camelia Fechete
1kg faina, un cub drojdie proaspata (42gr ),100ml ulei,1lingurita zahar, 550-600ml apa calduta, 1lingurita cu vârf sare.Drojdia se pune crescut cu 100ml apa calduta,1lingurita zahar si 1lingurita faina.Faina,sarea și uleiul se pun intr’un bol,după care se pune drojdie crescuta. Se framanta foarte bn dupa care se lasa la dospit 30min.Don aluatul dospit se fac bilute rotunde care se lasă 10min pe masa de lucru acoperite cu un prosop (eu am facut 5 turtite. …se fac cât de mari și cât de groase sau subtiri doriti).Se pune tigaia pe foc mic (este nevoie de o tigaie de teflon…sau o tigaie foarte buna care sa nu se lipeasca ) ,și se pune pe rand câte o turtita la foc mic (eu am pus focul pe 3).Se întoarce pe o parte și pe alta pana sunt facute complect.Pofta Bună!
27.Prajitura cu mac! -Camelia Fechete
Pt foi”- 150gr margarina, 150gr zahar pudra, 2oua,1plic praf de copt,putin turmeric,faina câtă ia (cam 600-650gr).Se pun toate intr’un bol și se framanta bn. Umplutura :- 500gr mac macinat, 250ml lapte, 250gr zahar, 2zahar vanilat,2esente rom,1ou pt uns.Macul macinat se pune intr’o cratita cu laptele, zaharul și zaharul vanilat. Se lasă să fiarbă cca 10min.Se ia de pe foc, se pune esenta, se amesteca bn și se lasă la racit. Coca framantata se imparte in 2 parti. Se intinde prima foaie pe masa infainata după care se pune în tava de copt tapetata cu hartie de copt. Se pune umplutura de mac racita.Se intinde și a 2foaie,se pune peste mac,se inteapa cu furculita si din loc în loc după care se unge cu ou și se da la cuptorul preaancalzit la 180 grade pt 25 – 30min. După scoatere se putrezi cu zahar pudra.Pofta Bună!
28.Rulada cu dulceata de capsuni! -Camelia Fechete
5oua, 5linguri faina, 5linguri zahar,1esenta. Galbenusurile se freaca cu zaharul. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se pun galbenusurile cu zaharul peste albusurile spuma, se adauga faina ,esenta și se mixeaza. Compozitia se pune în tava cu hartie de copt și se da la cuptorul preaancalzit la 175grade timp de 10 – 15min. După ce se scoate din cuptor,se răstoarnă usor pe o hârtie de copt tapetata cu zahar (sau pe un prosop umed),și se rulează usor.Se lasă 5min după care se derulează și se lasă la racit.Se pune dulceata (fineti,crema sau budinca ce doriti ) si se ruleaza usor din nou.Se poate glazura,pudra sau lăsa pur și simplu așa. Eu am glazurat cu o glazura de ciocolata după care am pus și câteva bombonele (copii au fost încântați ).Am folosit o glazura fin ciocolata menaj topita la care am pus și un cubulet de unt.Se da la rece după care se poate servi.Pofta buna!
29.Mancarica de fasole pastai cu rosii si usturoi-Podocea Gabriela
31. Supa crema de brocoli cu crutoane! -Camelia Fechete
Am pus la fiert 1ceapa,o jumate ardei,1morcov,o bucatica telina,1bucatica gulie,piper,și puțin delicat.Cand au fost toate fierte (leam taiat rondele,ceapa am taiato în 2),am adaugat bucatile de brocoli și am lăsat sa fiarba (1bucata de brocoli potrivita).Cand toate au fost fierte,am luat deoparte una cana de zeama după care am trecut totul prin blender (se mai pune zeama dacă credeți ca este prea groasa).Am adaugat un cubulet de unt și am blendarit din nou.Crutoanele:- am folosit paine pt tot, pe care am taiato pătrățele, am pus intr’o de copt,am stopat cu ulei de măsline și am mai pus în tava 4catei usturoi.am dat la cuptor și am lăsat pana sa rumenit frumos. Deasupra am pus și puțin chili.Pofta Bună!
32. Crumble cu piersici-Ana-Maria Dinu
– 1 cana zahar + zahar pt fructe
– 1 cana gris
– 1 praf de copt
– 8 piersici mari
– Scortisoara
– 1 pachet unt
– Nuca de cocos
Apoi, intr-o tava tapetata cu hartie de copt unsa cu un sfert de pachet de unt, punem un strat de amestec , un strat de piersici taiate felii, peste care presaram zahar, zahar vanilat si scortisoara, si iar un strat de amestec.
Deasupra punem nuca de cocos si restul de pachet de unt taiat cubulete si o lasam cam o ora la cuptor, intai la foc mare, vreo 15 min apoi la foc mic si la sfarsit iar 15 minute la foc mare. Acum Depinde si de cuptor.
33. Tort cu doua creme,ciocolata neagra si alba-Jana Mirea
Se bat bine albusurile spuma cu zaharul si sarea,se pun galbenusurile si faina cernuta,se coace cam 25 min la 180 grade,se face testul scobitorii si se lasa la racit
Crema de ciocolata neagra
2 ciocolate negre de buna calitate
200 gr frisca,aceasta crema se face pe bain marie ( gonache)
Pt crema alba
2 ciocolate albe
200Gr frisca
Crema de ciocolata alba se face la fel ca cea neagra,ar fi bine ca aceste creme sa se faca inainte cu cateva ore pt a se intari bine la frigider,dupa ce s a intarit se mixeaza ,in crema alba eu pun si o fiola de esenta de vanilie
Blatul racit se taie in trei se insiropeaza foaie cu foaie ,siropul fiind facut din 200gr zahar,400ml apa si esenta de care doriti
Se pune prima foaie pe un platou mai mare,crema de ciocolata ( se mai opreste putina crema pt pus pe ultima foaie),iar blat si crema alba si ultima foaie de blat
Se orneaza frumos cu crema oprita si pe margini se face un decor din stiksuri cu crema,sau ornati dupa dorinta.Eu am avut carioci de am desenat florile
Se lasa peste noapte sa se intrepatrunda aromele bine si va spun ca este o bu- na- ta- te
Pofta buna!!!
34. Salata de pastai cu maioneza-Jana Mirea
Am pus cam 1/2kg la fiert dupa ce am curatat- o de codite si am spalat- o,am pus- o la fiert ,
Maioneza am facut- o din 2 oua,am taiat fasolea fiarta in cuburi mici ,am condimentat- o cu sare,piper si 3 catei de usturoi taiati finuti si maioneza,am amestecat usor,si a iesit super
Pofta buna dragelor!!!!
35.Supa de salata-Camelia Fechete
36. GHIVECI DE LEGUME -Geta Morosan
37. BORS DE SFECLA ROSIE CU AFUMATURA-Geta Morosan
38. PRAJITURA CU CAISE-Geta Morosan
39. Cartofi rantaliti cu cotlet și legume, la cuptor-Carmen Dehel
40. Dovlecel umplut-Carmen Dehel
.La gata se pune mărar și pătrunjel .Se lasă la răcit și se adaugă sos de roșii și 1 sau 2 oua
Se poate adăuga puțin orez fiert. Se umple dovlecelul cu compoziția de mai sus se pun felii de roșii și oregano se așează și se impatura în folie de aluminiu și în tavă cu puțină apă se dă la cuptor. Când s a înmuiat dovlecelul e gata. Se adaugă apa din când în când și se desface folia.
41. Ghiveci cu dovlecei-Elena Bite
Imi plac dovleceii sub orice forma… ciorba, pane, sos…. etc.
De data aceasta am facut un ghiveci in care predomina dovlecelul. Este vara si mancarea se face repede, este gustoasa si rece si calda, iertfina si este ideala si intr-o zi de post.
Am folosit:
– 1 dovlecel mare (aproximativ 1 kg curatat)
– 1 ardei capia
– 1 ardei gras
– 2 cepe mari
– 1/2 kg rosii
– 1 legatura marar
– 50-60 ml ulei
– sare, piper
Am curatat si spalat ceapa si ardeii. I-am taiat felii.
Am curatat dovlecelul de seminte si partea moale din interior. L-am taiat cuburi.
Am decojit rosiile si le-am taiat cuburi (chiar le-am pasat usor cu furculita).
Am spalat mararul si l-am tocat.
Am presarat dovlecelul cu sare grunjoasa si l-am lasat „sa lase zeama” pana cand am calit ceapa si ardeiul in aproximativ 50 ml ulei si putina sare.
Cand ceapa si ardeiul au fost calite, am adaugat dovlecelul scurs de zeama lasata.
42. Tarta cu visine si ciocolata-Mihaela Cercel
43. Salata de varza-Camelia Fechete
Varza,ceapa galbena, ceapa rosie,codite de cespa verde,ardei roșu, sare,piper,ulei de măsline, zeama de lămâie și chili.Varza se taie fasi subtiri. Ceapa se taie solzișori.se pun toate intr’un bol,se pune ulei de masline,sare,piper si zeama de lamaie. Se amesteca foarte bine dupa care se poate servi.
44. Pandispan cu visine- Robert Badica
Ingrediente:
-200 gr. visine(fara samburi)
-6 oua;
-6 linguri faina;
-6 linguri zahar;
-coaja de la o lamaie;
-un praf de sare
Pentru decor:
-zahar pudra.
Mod de preparare:
Incepem prin a scoate samburii visinelor,si lasam visinele de o parte.Separam ouale,si punem galbenusul intr-un bol,iar albusul intr-un alt bol.Peste albus adaugam zaharul si batem pana obtinem o spuma tare,sau pana cand raman moturii pe palete mixerului.Galbenusurile le frecam cu un praf de sare,pentru a le intensifica culoarea.Adaugam peste albusurile batute cu zaharul,galbenusurile si mai mixam putin,cat sa le incorparam.Cu o spatula incorporam in spuma,faina si coaja de lamaie.Tapetam o tava cu foaie de copt,sau cu ulei si faina,si turnam compozitia.Deasupra asezam visinile(daca vreti le puteti da prin putina faina,eu nu am procedeat asa).Coacem pandispanul circa 25-35 de minute,la foc mic spre mediu.Nu deschideti cuptorul in primele 15 minute!Dupa ce s-a racit portionam si pudram cu zahar!Pofta buna!
45. Mancare de fasole verde cu rosii-Tania Ionescu
46.Salata de vara de cartofi-Tania Ionescu
47. DROB DE VINETE – FRĂȚILĂ MARIA
48. PRĂJITURĂ CU CAISE-Fratila Maria
Ingrediente:Pentru crustă:– 140 gr fulgi de ovăz
– 120 gr zahăr brun pudră
-100 gr făină de orez
– 30 gr făină de tapioca
– 110 gr unt rece
– 1 linguriţă cardamom
– 1 vârf de sare
Pentru umplutură:
– 500-600 gr caise bine coapte
– 200 gr cremă de brânză 0,1%
– 2 linguri mari iaurt
– vanilie
– coajă de lămâie
– 1 ou
– 150 gr zahăr cocos
Pentru topping:
– 1 lingură zahăr
– 1 vârf cuţit cardamom
Metoda de preparare:
Pentru aluatul crunchy se amestecă prima dată fulgii de ovăz împreună cu făina de orez, zahărul, cardamomul bine pisat şi vârful de sare.Se adaugă apoi untul rece tăiat cubuleţe şi se mărunţeşte bine amestecul cu ajutorul unui mixer. Aluatul, foarte nisipos dealtfel, căci nu conţine deloc lichid, se presară într-o formă rotundă şi se preseazî bine de tot cu degetele, având grijă să acoeriţi şi marginile. Se lasă la rece puţin şi apoi se coace în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 15 minute.
Se trece apoi le pregătirea umpluturii.Caisele se spală bine şi se desfac în două, scoţându-le sâmburii.Crema de brânză se amestecă bine cu mixerul într-un bol înalt împreună cu restul ingredientelor.
Prima dată se toarnă cam un sfert din umplutra de brânză peste aluatul precopt, se adaugă caisele frumos aşezate astfel încat să acopere întreaga suprafaţă, apoi se adaugă restul de cremă de branză. Peste acest amestec se presară zahăr brun cu cardamom.Şi gata, e bună de pus la cuptor , la o temperatură joasă, pentru aproximativ 35-40 minute.
Ingrediente:
– 2 legături de pătrunjel proaspăt
– 1 avocado
– sâmburii de la jumătate de rodie(rodia mea a fost mai mare)
– o mână de nuci(prăjite puţin într-o tigaie)
– o mână de germeni de lucernă
– roşie proaspătă, zemoasă
– 2 linguri ulei de măsline
– 1 linguriţă oţet balsamic
– sare roz, piper
53. Tarta cu spanac si ricotta-Lucan Codruta
Ingrediente
Pentru aluat:
– 200 gr făină integrală
– 30 gr tărâţe de grâu(pentru aportul de fibre)
– 1 lingură drojdie uscată
– 1 lingură sare
– 2 linguri ulei măsline
– 90 ml apă călduţă
Pentru umplutură:
– 400 gr spanac
– 2 cozi de ceapă verde
– aprox 400 gr ricotta( merge şi brânză dulce de vacă)
– 2 ouă
-1 lingură seminţe de chia
– sare cimbru piper
O tartă gustoasă, plină de vitamine şi extrem de uşor de preparat.
Metoda de preparare:
Pentru aluat se frământă o cocă din ingredientele de mai sus care se lasă să dospească pentru aproximativ o oră într-un loc mai cald. După acest interval de timp, întindem aluatul cu mâna într-o tavă de tartă cu diametrul de aproximativ 25cm încercând să acoperim şi marginile.
Pregătim şi umplutura: Călim în puţin ulei de măsline ceapa verde tocată mărunt şi când începe să se înmoaie adăugăm şi spanacul şi mai lăsăm câteva minute pe foc. După ce se stinge focul se pot adăuga şi seminţele de chia.Spanacul astfel pregătit se amestecă cu brânza ricotta şi două ouă şi se condimentează bine, după plac.Se toarnă compoziţia peste crustă şi se coace pentru aproximativ 30-40 minute, până se încheagă şi se rumeneşte uşor. Pentru un aspect mai colorat, eu am adăgat şi câteva ridichi din loc în loc. Nu ştiu cum sunt cuptoarele voastre dar la mine 35 minute este timpul magic.
54. Miniplacintele cu cirese si rubarba-Lucan Codruta
Dacă iubiţi deserturile cu fructe atunci reţeta acestor mini-plăcinţele cu siguranţă se va găsi printre preferatele voastre pentru că sunt aromate, gustoase şi foarte simplu de făcut.
Ingrediente:
Pt aluat:
– 250 gr făină integrală
– 50 gr făină albă
– 180 gr unt rece
– 2 linguriţe zahăr brun
– 1/2 linguriţă sare
– 1 lingură seminţe chia
– 100 ml apă rece
Pt umplutură:
– 4 tije mari de rubarbă
– 300 gr cireşe
– 50-100 gr zahăr brun(sau după preferinţă)
– 2 linguri seminţe chia(pentru închegarea compoziţiei)
Metoda de preparare:
Pentru aluat, amestecăm într-un bol făina integrală, făina de cânepă, zahărul şi sarea peste care adăugăm untul rece tăiat bucăţele şi frământăm bine până ce aluatul capătă aspect de firmituri.Adăugăm şi seminţele de chia , apoi apa rece de la frigider şi modelăm un aluat pe care îl dăm pentru 30 minute la frigider, până pregătim umplutura. Rolul frigiderului este de a frăgezi aluatul prin răcire, dar şi de a-l face mai uşor modelabil.
Pentru umplutură spălăm şi curăţăm bine fructele, după care le punem într-o crăticioară pe foc mediu, împreună cu zahărul. Putem adăuga şi câteva linguri de apă şi deasemenea coaja de lămâie sau vanilie după gust. Lăsăm fructele la „călit” pentru aproximativ 10-12 minute. La final adăugăm şi seminţele de chia, amestecăm bine şi lăsăm la răcit. După răcire amestecul de fructe va fi închegat bine, asemănător unui jeleu.
Scoatem aluatul de la rece şi îl întidem cu sucitorul într-o foaie de aproximativ 4-5 mm. Cu ajutorul unei forme rotunde sau un pahar decupăm cercuri de aproximativ 10 cm diametru. Aşezăm pe fiecre cerc de aluat câte jumătate de lingură din umplutura de fructe apoi suprapunem un alt cerc de aluat.Marginile se ung cu puţină apă şi se sigilează bine cu ajutorul unei furculiţe presate de jur împrejurul plăcinţelelor. Se dau la cuptorul bine încins dinainte, pentru aproximativ 25-30 minute, până sunt frumos rumenite.
55. Tort cu crema ,,Suihaida”-Mona Lucaci
Se face un blat din 6 oua.Crema:340 grame de unt,250 grame zahar,4linguri cacao,4linguri apa.Se pun pe foc si se fierb 5 minute.Se lasa sa se racoreasca 10 minute,apoi se adauga 1 ou intreg.Se incorporeaza oul,apoi se pune la frigider 10-12 ore.Se mixeaza.Se poate adauha esenta de rom.Blatul racit se taie in doua,se insiropeaza cu rom,se umple cu jumatate din crema.Cu restul de crema se imbraca tortul,apoi se poate orna cu bombonele.Portiile la crema trebuiesc dublate,pentru a imbraca tortul cu aceeasi crema,dar se poate imbraca si in frisca.Este delicios.Pofta buna!
56. Tochitura de carne-Maria Boboia
Tochitura de carne ,o reteta gatita de patru generatii in familia mea.
La noi in fam ii zi de sarbatoare cand taiem porcu,ne adunam toata familia cu mic cu mare si ne ospatam pe cinste cu reta de tochitura de carne ingrosata cu cirul mamaligii,o reteta de la strabunica si transmisa din generatie in generatie si uite asa o ajus si stranepoata sa puna pe masa o reteta traditionala.Avem nevoie de carne proaspata de porc,de o lingura de untura,usturoi,piper si la urma dreasa(inmultita )cu cirul mamaligi,nu ati mai auzit asai de o asa reteta,buna sa manici sa te dai de-a dura,cu mamaliga si musai varza acra.Cum pregatim tochitura: se taie carnea bucati,se prajeste(rumeneste)in unsoare cand vedem ca ii rumenita chicam cate o canita de apa rece peste ea sa o infragezeasca,procedam asa pana cand vedem ca,carnea ni se topeste in gura,se adauga un praf de sare unul de piper,3-4 catei de usturoi chisati,la mestecatul mamaligi ramane cirul,nu il aruncam il dam peste tochitura de carne.
57. Zama de urzici-Maria Boboia
Adunam urzicile crude si frumoase,le spalam si le oparim le stoarcem bine si le taiem marunt,le punem in oala la fiert cu apa si cu sare(la inceput potrivit cu sarea nu exageram),intre timp pune creste de slanina la fript in tigaie,spargem oua in functie de marimea oalei,facem o papara galbena si gustoasa,punem peste urzicile fierte,lasam sa fiarba in continuare,adaugam 4-5 catei de usturoi pisati,intr-un castronel pregatim o lingura de faina de malai si una de grau le amestecam bine si le frecam cu otetul(4-5 linguri)adaugam si putina apa calduta sa nu faca cocoloase,turnam peste ciorba,ii ca un fel de rantas,o ingrosala a zamei,potrivim de sare si otet,Stingem focu,lasam ciorba sa domoleasca din fierbinteala,punem intr-un castronel zmantana de pe lapte un ou intreg si dregem ciorba,la dresul ciorbei aveti grija mare sa nu vi se taie,peste zmantana si ou chicat o leaca de apa rece,si dupaceia continuat cu ciorba,adaugat totul in oala,pofta buna cu zama de urzici servita in mod traditional ca pe la noi.
58. Invartite-Maria Boboia
O reteta de ,,invartite,,facute de mama si de bunica,erau prajiturile noastre preferate,cand simteam mirosul de invartite facute de bunica sau de mama fugeam acasa de nu atingeam pamantul,mare lucru,dar facut din suflet si cu drag la 9 guri.Ce ne trebuie vorBa aia a mea care am auzito si io de la muieri,apa,sare si faina ca sa iasa troaca plina,chiar ne trebuie faina,oua,sare si apa,framantam un aluat sa il putem intinde cu facaletu(sucitorul)
2 COMENTARII
Tarta cu nectarine,
Tarta cu nectarine.
Aluatul: 300 g Faina, unt 100g, 2 galbenusuri, 125 g Zahar pudra, sare., coaja de lamaie, 2-3 linguri de apa rece.
Se aseaza faina pe planseta, se face o scobitura in mijloc si se adauga taiat bucatele untul, ouale, zaharul si sarea. Se amesteca bine, pana se incorporeaza ingredientele, pe rand si la sfarsit cate o lingura de apa rece, depinde de cat e de uscata faina, obtinand un aluat neted. . Se pune aluatul Intr-un castron si se lasa la rece 1-2 ore.
Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet, intindem aluatul si il punem in tava. Aluatul se inteapa cu furculița sa nu creasca în Timpul coptului.
Se baga la Cuptorul incalzit Unde se lasa cca. 20-30 de minute, la foc potrivit., pana se rumeneste putin. Crema de vanilie: 3 galbenusuri 300ml lapte 50g zahar tos 20g faina 20g amidon 1/2 pastaie de vanilie ( esenta de vanilie) Se pune laptele pe foc cu bobitele din pastaie,pana se infierbanta compozitia.Cu un tel,se amesteca galbenusurile cu zaharul.Pe urma se incorporeaza faina cu amidonul cernute impreuna.Se toarna in fir subtire laptele cald in compozitia de galbenusuri,amestecand mereu cu telul.Se transfera totul inapoi in oala in care a fiert laptele,si se fierbe pe foc mic amestecand mereu,pana se ingroasa crema.dureaza 5 minute. Se ia de pe foc,se lipeste folie direct pe crema(sa nu se formeze crusta) si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit aluatul, turnam crema batuta putin cu mixerul, inainte. Deasupra ornam cu ce fructe dorim.