Mancare de ardei copti cu rosii
Mancare de ardei copti cu rosii – o reteta taraneasca, veche, simpla, care pastreaza gustul dulce si proaspat al legumelor coapte la soare, proaspat culese. Delicioasa si plina de vitamine! Reteta video pas cu pas.
Mancarea de ardei copti cu rosii este una dintre cele mai dragi retete din copilaria mea. Ma duce cu gandul la verile petrecute la bunici, la fructele si legumele proaspat culese din gradina, cu gustul acela dulce, de soare, pe care-l au doar legumele si fructele de la tara. 🙂
Imi amintesc de bunicuta mea, cum mergea in gradina, cu „liota de copchii beleuzati” dupa ea (cum ne alinta pe noi, turma de nepoti) si umplea cosarca (cos de nuiele) sau pestelca (sort) cu legume proaspete.
Culegea exact cat avea nevoie sa gateasca, scotea si ceapa din pamant, alegea rosiile, ardeii grasi si iuti dupa trebuinta, verdeturile…
Si un lucru invatat de la bunica, pe care-l fac si-acum: isi umplea mana cu sare, din sarar (o cutie din lemn, cu capac, agatata in perete, cu sare) si in gradina rupea si manca prune nu prea coapte, verzi sau usor ciulite, rosii, ardei gras, castravete – toate usor sterse de pestelca si intinse in sare.
Puteti sa-mi dati caviar, trufe si orice alta mancare extrem de scumpa si de plina de fite, ca pur si simplu nu se compara cu legumele acelea simple, doar atinse usor de sare.
Si, da, nespalate, ca sa oripilez poporul! Mamaaa, ce gust bun au 🙂 . Prost obicei, dar asta mai fac si-acum. Si sunt mare si frumoasa, lauda-ma gura…
Aveam un vecin, acum multi ani, un nemernic de om, care nu-i dadea bani sotiei de cumparaturi. Ii facea el piata, ea saraca trebuia sa se descurce.
Vara ii cumpara doar ceapa, ardei si rosii, spunand ca o femeie cu adevarat gospodina stie sa faca mancaruri gustoase numai cu atat. 🙂 Doamne, ce mancaruri gustoase facea doamna aceea!
Ce ingrediente folosim pentru reteta de mancare de ardei copti cu rosii?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 8
- 2 kg ardei gras (rosu, galben, verde), kapia sau gogosar
- 500 g ceapa
- 500 g rosii coapte
- 2 rosii mai necoapte-portocaliu-verzui
- 50 ml ulei
- 2-3 catei de usturoi
- 1-2 frunze de dafin
- marar si patrunjel verde
- sare
- ardei iute sau/si piper
Cum preparam mancare de ardei copti cu rosii?
Puteti citi reteta scrisa sau mergeti direct la reteta video, dedesubt, la finalul retetei. 🙂
1. Prima data se coc ardeii.
Se aleg ardei tari, sanatosi, de toate culorile:
- verzi, pentru ca au un gust amarui, acrisor;
- galbeni, pentru ca au gust usor dulce-amarui;
- rosii, pentru ca au gust dulce si dau culoare frumoasa mancarii.
Daca puteti, alegeti din fiecare culoare, daca nu, gatiti cu ce aveti, ardei sa fie, ca tare-s buni. 😀
Se spala ardeii si se pun la copt, inclusiv 1-2 ardei iuti (iutar, ardei piscacios). Cum se coc ardeii si cum se curata usor, vedeti aici.
2. Ceapa se taie marunt sau felii (joulienne, pestisori), dupa dorinta. Se vede frumos in farfurie daca e taiata felii. 🙂
Se pune pe foc impreuna cu uleiul (eu am folosit acum ulei de masline). Se lasa la foc mic, adaugand din cand in cand cate putina apa, pana cand se inmoaie ceapa.
3. Cand ceapa este moale, se adauga rosiile. Rosiile se pot da pe razatoare, sau se oparesc, se curata coaja, se scot semintele si se taie cubulete.
Rosiile verzi se taie cubulete. Se lasa sa dea cateva clocote, apoi se adauga ardeii grasi si ardeiul iute curatat si taiat marunt, fara seminte.
Sfat
Ardeii se pot lasa intregi. Eu prefer sa-i curat de cotoare si seminte si sa-i rup fasii, cat sa poata fi luati usor cu furculita.
4. Se pun acum condimentele: sarea, frunza de dafin si piper. Se lasa sa fiarba pana cand ajunge la concistenta dorita.
5. Se opreste focul, se da cratita deoparte si se adauga usturoiul pisat. Se amesteca bine. Usturoiul adaugat acum, la uram, va avea un gust intens si o aroma grozava.
Va recomand sa evitati usturoiul chinezesc. Alegeti usturoi romanesc, asa mititel si chircit, sau cautati usturoi care are coaja rosiatica, e mai aromat.
6. Acum se adauga verdeata taiata marunt, la urma si nu se mai fierbe deloc. Verdeata adaugata la final isi pastreaza o mare parte din vitamine, care altfel se distrug la fierbere.
Verdeata si legumele contin vitamine hidrosolubile (se dizolva in apa), care se distrug in mare parte atunci cand sunt preparate termic.
De aceea se presara verdeata proaspat tocata in momentul servirii. Si pentru aspect, dar mai ales, pentru vitaminizare. 🙂
Cum servim mancare de ardei copti?
Aceasta mancare de ardei copti cu rosii este extrem de gustoasa, calda, dar rece este absolut senzationala. Puteti pregati mai multa si s-o puneti in borcane, sa le sterilizati (30 de minute din momentul in care a inceput apa sa fiarba).
Ne placea sa taiem felii mari de paine de casa – vedeti retetele, pe care sa le punem putin pe plita, sa fie usor prajite si apoi sa intingem in sosul ala gros si gustos. E genul de mancare pe care o mananci cu mana, de drag. 🙂
Sau pe felii de paine prajita, se pune cate o lingura de mancare de ardei copti si muscam apoi cu multa pofta.
Se scurgea sosul pe barbiile noastre, ne manjeam peste tot, de ne baga bunicuta cu totul in balie, la spalat. Vara era in permanenta o balie din tabla (vana) cu apa, care se incalzea la soare. Toata ziua ne balaceam, ca broastele. 🙂
Frumoase vremuri.
Cea mai buna, reteta aceasta de mancare, este vara-toamna, cand se pregateste cu legume proaspete.
Iarna puteti pregati reteta aceasta de mancare de ardei copti cu rosii, dar nu cu rosii proaspete, pentru ca sunt de sera, fara gust. Puteti folosi rosii in bulion – vedeti reteta, pentru ca are gust mai apropiat de rosiile de vara.
Reteta video este aici:
Pofta Buna!
23 COMENTARII
Ceva gustos și sănătos, de savurat vara!
Draga doamna, tanjesc dupa mancarea asta de prin anii ’80! Am mai mancat, o fac si eu, dar e singura mancare pe care o fac si chiar daca tuturor le place si mananca cu mare pofta, mie-mi ramane in permanenta un gol pe care nu reusesc sa-l umplu. Lipseste „acel gust”! Gustul mancarii de ardei copt cu rosii, din copilarie. Era gatita de mama vitrega si nu am asa relatii bune incat sa o intreb pas cu pas cum facea. De fapt, concluzia mea este alta: nu este vorba de „cum” o facea ci de fructele si legumele de atunci! Exact cum spui: erau luate din gradina. Oamenii nu erau atat de „evoluati” incat sa-si puna ingrasaminte chimica in gradina mica, lasata de Ceausescu in jurul casei (copilaria mea mica- anii ’70-’80). Cred ca asta era secretul: ardei sanatosi, copti la jar de lemne, afara, pe care-i punea intregi in mancare si in care nimeni vreodata nu gasea vreun vierme in cotor, ca acum, rosii minunate din gradina, usturoiul „romanesc” zemos si usor de zdrobit, superb! (tin minte ca daca se faceau capatanile de usturoi mai mari si mai iuti, ziceau adultii, in gluma, ca este usturoi turcesc si ca s-a pârțâit turcu’ cand a pus samanta in pamant! 🙂 ) A! Sau poate ca secretul este altul! Foamea cu care veneam noi, copiii, se pe strada, de la joaca, prafuiti, transpirati, infometati dar veseli!
Oricare ar fi secretul, cred ca nu voi mai intalni in veci, acel gust atat de bun!
Din pacate, asa este 🙁
Doamna, gustul tine de momentul in care mananci si de persoana cu care mananci alaturi. Fac cozonac mult o data si-l congelez. Acelasi cozonac mi-a placut mancandu-l singura, dar cu tata alaturi, mancand amandoi a fost incredibil de bun, ca-l ador pe tata, nu cred ca era cozonacul de vina, ca era acelasi. Acum a nu se intelege ca poti manca posirca cu cei dragi, dar cum iti pica savoarea tine si de ambient si de mancatul cu cel iubit. Si tata e cel mai iubit pentru mine.
Foarte frumos spus si perfect adevarat 🙂
ce frumos comentariu:):). Tata meu nu mai e, da’ el imi gusta din toate incercarile culinare de cand ma stiu. E adevarat, tot avea gust mai bun cand mancam cu el sau beam o cafea impreuna.
Gina, se poate pune mancarea asta in borcane pe iarna?
ooohhh da, acuma am citit ca se poate. merci gina, cred ca asta trece si la borcane! si io fac din asta cu ardei rosii, rosii heirloom din alea cretze sus si de toate culorile, ceapa si mujdei la final si o tona de frunze de telina si patrunjel, da nu m am gandit sa pun in borcane pana azi
Uite ca acum stii 🙂 . Cand gandesc mai multi, gandesc mai bine 🙂 . De-asta e frumos sa ne sfatuim 🙂
Si eu face am…mi tare dor de asa ceva…
$e poate face $i cu ro$ii in $aramura?
Da, se poate, dar mare grija la sare 🙂
Indiferent cât costă, prima tură de ardei buni de copt din an e destinată acestei tocănițe deosebit de gustoasă. E mâncarea copilariei mele și nimic nu va fi la fel de bun.
Iar dacă pui alături și o mămăliguță aburindă, ce-ți mai poți dori decât ca aceste momente să dureze cât mai mult.
Da, e delicioasa. Aici sunt 3 euro ardeii, dar tot cumpar si fac 🙂
Am făcut acum 2 săptămîni, și am pus-o in borcane, și azi am desfăcut un
Nu mai pot de pofta!!! Eu tot din copilarie stiu de mancarea asta. Facea matusa mea de la Iasi de la tara. Cat am mai sacait-o pe mama sa-mi faca si ea! Si mi-a facut, dar nu a iesit cu „gustul ala”! Adevarul e ca la tara e mancarea cea mai buna. Si copilaria are un rol important! Totul era mai gustos cand eram copii. Cel mai mult simt diferenta la gustul pepenelui rosu. Avea alt gust in copilarie, muuuuult mai bun!
Asa este.
Dna Gina, vă iubesc, iubesc rețetele dvs și am mare încredere în ele. Știu că ies, că nu stric ingredientele și nu-mi pierd timpul de pomană. İnternetul e plin de rețete netestate, postate doar ca să fie postate, sau copiate de pe bloguri reale fără să li se dea sursa, însușite cu nesimțire, traduse ca vai de lume și cu șanse minime sau chiar fără șanse de reușită. De aceea am încredere în blogul dvs. Va mulțumesc mult. Sa va dea Dumnezeu sănătate să ne împărtășiți in continuare rețete și secrete culinare.
Multumesc din tot sufletul.
merge extra rece cu mamaliga calda
tot ce gatesc iese bine cu toate ca astea sint conditiile. va urmaresc cu atentie.sanatate va dorim!
Vai, vai abia aștept sa fac asa ceva. Mamaie ne făcea și mâncare de vinete și de cartofi, cele mai simple și cele mai bune mâncăruri ale copilăriei mele; offff face și mama, fac și eu și mereu ii zic nu e la fel, le lipsește ceva, gustul ala pe care doar mamaie îl dădea. Tot ea era singura de la care mâncăm chec- mi se pare înecăcios și fad, mama ii respecta rețetele întocmai dar nu ies la fel și pace. Și acum după mai bine de 20 de ani simt în nări mirosul divin de mancare de ardei copți sau de vinete când le făcea mamaie și cu o pâinica de casa, nici nu îți trebuia mai mult. Tare dor îmi e, sper sa reușesc sa regăsesc gustul copilăriei tot exersând la rețete 🙂
O sa te ajut si te vei apropia, dar gustul acela iil dadeau mainile mamaitei 🙂