Carnati picanti de casa, in stil italian
Carnatii si mai ales cei facuti de casa… mmm, ce bunatate, nu-i asa? Facuti din orice fel de carne, afumati sau proaspeti, mai picanti sau mai dulcegi, mai mult sau mai putin usturoiati si lista continua cu toate felurile de carnati, unii mai gustosi decat ceilalti. 🙂
Imi plac preparatele facute-n casa, mai putin sangeretele, niciodata nu mi-a placut, desi se fac mereu in zona Galatiului toba sau lebar cu sange.
Cand am venit prima data in Italia si am gustat carnatii, mi-au placut mult, au o aroma aparte, diferita de cea a carnatilor nostri. Acum, sotul meu mananca rar usturoi, ii face rau, asa ca acesti carnati sunt bine veniti. Cand facem carnati, facem acum si in stil italian si in stil romanesc. Chiar si in Italia fiind, noi facem in casa preparate, paine, tot felul de conserve si muraturi. Ramanem tot romani.
Acesti carnati au foarte putin usturoi,dar sunt picanti, usor dulcegi, cu o aroma deosebita. Haideti mai bine sa va spun reteta.
Ingrediente necesare pentru reteta de carnati picanti:
Rating
- – 4 kg pulpa de porc
- – 2 kg piept de vita cu tot cu grasime, fara os
- – 2 kg burta grasa de porc (fleica)
- – 160 g sare (20 pt fiecare kg de carne- sunt 4 kg carne porc, 2 kg piept de vita si 2 kg slanina, in total 8 kg))
- – 12 g piper de diferite culori
- – 12 g ardei iute uscat
- – 25 g seminte fenel (finocchio)
- – 1 lingura busuioc uscat (uscat de mine, din gradina)
- – 800 ml vin sec
- – 1 lingurita cimbru uscat (trimis de mama din Romania, nu la plic din comert)
- – Usturoi 1 capatana foarte mica (sa se simta foarte putin gustul de usturoi -se pun cam 2 catei mici la 1 kg de carne si nu usturoi chinezesc, ci usturoi romanesc, mititel, cu frunza rosiatica, aromat)
- – Mate pentru carnati
- – 1 lamaie
Cum se prepara reteta de carnati picanti?
Proportia de carne macra/grasime trebuie sa fie de 75-80% carne macra / 25-maximum 30% grasime. Am dat cantitatile de condimente pe care le-am pus, cantarite pe cantar electronic. Toate condimentele si ierburile le-am macinat proaspat, gustul este mult mai intens in felul acesta. 🙂
Carnea se alege de pielite, vase de sange, pielite, oase, se spala si se sterge bine cu prosoape de hartie, apoi se taie cuburi si se toaca. Am si masina de tocat electrica, dar carnea o toc mereu cu masina manuala, veche, care toaca fantastic de bine carnea. 🙂
Se macina condimentele si se adauga totul peste carne: sarea, condimentele, usturoiul si se framanta bine, adaugand cate putin vin.
Vinul se pune treptat, nu tot odata, iar carnea se framanta cel putin 30 de minute. Se acopera si se lasa la rece 24 de ore, sa-si traga sufletul si sa se armonizeze frumos aromele.
A doua zi, se mai framanta 1 data si se face o bucata de tocatura la tigaie, sa se vada gustul… Oricum, pana se umplu carnatii, se degusta din belsug, nu-i asa? Se degusta si tocatura, dar si vinul care se adauga, sa nu cumva sa fie alterat, Doamne-fereste. 😛 Se afuma bine vecinii. 🙂 La aceste cantitati, nu ar mai trebui nimic, sunt picanti si aromati… dar daca e… mai adaugati cate ceva.
Matele se spala bine cu apa rece si se pun in apa rece cu felii de lamaie, sa stea macar 30 min. In felul acesta se albesc si dispare mirosul specific. Se umplu matele potrivit, sa nu fie prea tare umplute, ca se sparg, se impart in capete de marime potrivita.
Aici, in Italia, este obiceiul sa se puna si sfoara la carnati, care sustine siragul, nu se rupe, iar capetele isi pastreaza mai usor forma. Cred ca oricui i s-a mai intamplat uneori sa se rupa carnatii la afumatoare. Este o idee buna cu sfoara, sa stiti, este sfoara alimentara, subtire si se gaseste peste tot. Acum, carnatii se inteapa cu o furculita cu dintii ascutiti, ca sa nu pocneasca atunci cand sunt gatiti sau la afumat.
Se atarna in loc uscat, la vant, sa se usuce si dupa 2-3 zile se pot da la fum. La fum se lasa la fel, 2-3 zile, alternand fum cald cu fum rece. Dupa afumat, se atarna iar la vant, la uscat. Daca se mai lasa la uscat cel putin 1 saptamana dupa afumare… pot fi mancati asa, negatiti, sunt absolut grozavi. 🙂
Pe timpul verii am facut carnati si nu i-am lasat la uscat, i-am bagat rapid la congelator din cauza mustelor. Aici sunt niste muste imense, care umplu imediat totul de viermi.
Acum, daca s-a racit, putem face din nou carnati asa cum trebuie, nu?
O sa mai public si alte retete, afumam de toate. 🙂 Vedeti aici mai multe retete de preparate facute-n casa, afumate sau nu. Se pot pregati si la bloc. 🙂 Daca va intereseaza afumarea, puteti afla mai multe aici. Daca doriti sa pastrati afumaturile pentru o perioada mai indelungata, pentru a le pastra gustul, va recomand sa le vidati.
Reteta de carnati de casa picanti a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna:
36 COMENTARII
Voi face si eu neaparat , si mai vreau sa fac si salamul de casa tot cu reteta ta ,imi place f f f mult ceea ce faci ,si chiar invat multe de pe blogurile tale ,uneori ma delectez citind ce as mai putea face ,….,si imi da o stare de bine
Multumesc mult de tot pentru vizite, aprecieri, pentru ca probezi retetele mele 🙂 . Mai am de scris enorm de multe…in timp. Daca vrei o reteta anume, spune-mi, pe forum si scriu imdeiat,daca o stiu 🙂
matele sunt cele mai subtiri sau normale ?
Am încercat doua dintre retetele dumneavoastră si rezultatele au fost foarte dezastruoase!
Reteta cârnaților in stil italian am respectat-o exact cum ați scris si CÂRNAȚII AU IESIT SĂRAȚI POTROACA , iar jambonul gust RAU DE OȚET .
CONCLUZIA : multe kg de carne aruncate pt ca nici câinilor nu le-a plăcut ! Am sa va ocolesc site-ul de acum înainte .
Foarte ciudat. Sunteti singura careia nu i-au reusit aceste 2 retete. Foarte multe persoane au probat retetele si sunt multumite de rezultat. Spuneti-mi cum ati facut, pas cu pas. Carnatii nu sunt deloc sarati daca folositi cantitatea de sare exact cum spun-e cantitatea clasica, iar jambonul de ce sa aiba gust de otet? Este imposibil asa ceva. Cum ati facut? Haideti sa vedem unde ati gresit.
Buna seara am facut reteta de carnati picanti in stil italian e super buna..
Ma bucur tare mult si mi/ar face mare placere sa vad o poza 😀
Intotdeauna se incearca cu putina cantitate pentru cei incepatori, si aici se poate vedea daca sunt sau nu sarati. Repet insa: 20 g. de sare la kg este normal si nu ar trebui sa fie sarati.
Incercati si reteta de mai jos aici este 5 g mai Putin sare.
800 g Pulpa de porc
•300 g Slanina Lardo
•15 g sare
•5 g Piper spart
•1 usturoi
•1 ardei iute uscat
•1 legatura de coriandru numai frunzele se folosesc
•½ lingurita de sortisoara.
•100 ml vin rosu nu dulce.
P.S. Doamna Bradea faceti mai departe ca faceti bine. Va transmit Salutarile mele din Germania.
Multumesc frumos. Cateva corectii: lardo e slanina, in lb italiana 🙂 . 1 legatura de coriandru frunze, va da un gust aiurea carnatilor, coriandrul are gust foarte puternic. Vezi ca eu folosesc doar cateva boabe 🙂 . 15 g de sare la 1,1 kg de tocatura e putin, carnatii vor fi nesarati. 🙂 Dar poti pune 15 g de sare, apoi gusti dupa ce amesteci bine si vezi cat mai trebuie 🙂
Probabil ca ati uitat ca ati pus sare odata si ati mai pus si a doua oara.Nu este frumos sa faceti o asa caracterizare de urata daca ceva nu va esit bine , asta nu inseamna ca reteta nu a fost buna? Nu pot sa cred acest lucru.dar sunteti f. dura si vorbiti cu rautate , macar daca ati fi facut-o in private.
M-am obisnuit cu rautatile, apar mereu astfel de oameni…. 🙂
20 gr de sare(nu sare iodata) la kilogramul de Carne este normal. Nu are cum sa fie sarati.
P.S. Italieni folosesc pana la 30 gr. la kg deoarece la ei este mai cald.
Eu sunt in Italia si nu folosesc mai mult de 20 g de sare. E bine asa, cu 20 g 🙂
Sarut mana,
Un an binecuvantat si numai bucurii sa va daruiasca Dumnezeu!
Florianbita
Floarian, sunt 4 kg carne de porc, 2 kg de piept de vita si 2 kg de slanina, in total 8 kg de carnex 25 g/ kg= 200 g de sare 🙂 . Am editat si am explicat mai clar 🙂
Ati scris in reteta 2 kg burta grasa de porc cred ca trebuia
carne grasa de porc, burta nu e grasa? A gresi e omeneste! Cu drag, Mariana
Burta, adica poala, fleica…are mai multe denumiri. E bucata aceea care e straturi de carne cu grasime, din care se face kaizer. 🙂 .Am scris corect 🙂
Hahahahahaha ! Astia cauta nod in Papura.
Reteta este minunata si produsele arata foarte bine.
P.S. La toate retetele trebuie sa fie dragoste altfel nu iese nimic bun.
**** Cred ca aici este greseala ! Nimic nu iese fara sudoare si dragoste !….
Asa este, e ingredientul secret 🙂
Am citit reteta pt ca vreau ceva nou ,cred ca o vom incerca pt ca imi place cum suna, imi dau seama ca se apropie de gustul meu, am citit si comentariile…eu va felicit pt tot cefaceti dar in mod deosebit pt rabdare !
Multumesc frumos 🙂 . Urmariti-ma, mai am multe retete de carnati de publicat 🙂
[…] legumele si le inabusiti impreuna. Eu am facut acum fasolea cu niste carnati afumati de casa, vedeti reteta aici. Fac mai multi carnati, o parte ii afum, o parte ii las simpli si ii bag la congelator.Din cand in […]
[…] deosebit. 🙂 Ieri umblam prin congelator, sa scot carnati afumati( tot home made, desigur, aveti aici reteta daca ati uitat) si am dat de pieptul de rata. Asa ca l-am scos la dezghetat si la cina am […]
Scuzati, vinul este alb sau rosu? Usturoiul se pune direct pisat sau se macereaza si se pune doar zeama?
Se foloseste si vin alb si rosu, aici am vazut ambele tipuri de vin folosite. Usturoiul se pune direct in carne si se framanta bine, la carnatii care se gatesc mai repede. La carnatii care vor fi lasati la uscat (in Italia exista salamuri si carnati care se lasa la uscat in gemul salamului de Sibiu), se pune doar zeama rezultata. Se pune usturoiul pisat in vin, se lasa 20 minute, apoi se strecoara.
Ma intereseaza reteta de salsicia clasica….aia care o gasesti in magazine….
Aceiasi carnati, dar fara afumare 🙂
Multumesc pt răspuns..o sa incerc reteta si o sa va zic si rezultatul😉
D-na Gina, am vazut ca la umplerea carnatilor, folositi o masina electrica. Este speciala sau este masina de tocat carne? Va intreb deoarece si eu am o masina de tocat electrica care toaca foarte bine, dar la umplerea carnatilor nu imi place ca schimba textura carnii, o transforma intr-o pasta. Gustul este bun, dar aspectul lasa de dorit! Va rog, daca aveti un „secret”sa mi-l spuneti si mie!. Retetele dvs. sunt deosebite , explicate pe intelesul tuturor, cu lux de amanunte si cu un talent literar aparte! Va doresc o zi frumoasa in continuare! Cu mult drag, Maria!
Multumesc frumos 🙂
Nu este electrica, e manuala, este din inox si carnea nu iese pasta. Carnatii mei sunt foarte suculenti si carnea e asa cum o facem noi. Va recomand sa va uitati aici: http://l.profitshare.ro/l/4056427
Si salsicia doar din carne de porc cum se face?
Folositi doar carne de porc si in loc de vita si in rest respectati celelalte ingrediente. In limba romana salsiccia inseamna carnat.
Eu am lucrat in italia in 2007…si mi sa facut dor de salsiccia😀…ce carne de porc sa pun in locul celei de vita…tot pulpa?
Va doresc multa sanatate!!Teo din Timisoara
Da, pulpa.
Ce carne de porc pun in loc la cea de vita?
Pulpa sau fleica?
Pulpa de porc 🙂