Dulceata naturala de maci, fara conservanti
O reteta ceva mai aparte, Dulceata naturala de maci, fara conservanti, este acel gen de reteta cu final savuros, desi aparent ciudata si mai putin cunoscuta.Cand m-am intors din vacanta din Romania, livada de maslini si graul din jurul casei erau pline cu maci.
Va dati seama ca n-am stat mult pe ganduri, am luat cosul si am fugit la cules maci. Impreuna cu sotul, desigur, ca mi-e frica de serpi. 🙂 Sotul mergea inainte si eu, extrem de viteaza cu cosul in mana, dupa el. 😀 Pai, te pui cu blondele? 😀 Am cules rapid macii, am ales direct petalele. Se smulg usor petalele, asa ca am adunat numai petalele, ca sa nu muncesc de 2 ori.
Cam intr-o ora am umplut cosul, impreuna cu sotul. Cantarite, am avut aproape 1 kg de petale, dupa ce le-am scuturat 🙂 . Am mers si am cules pe urma inca jumatate de cos si am luat si niste liliac. Am facut dulceata, sirop si colorant natural.
Sa va spun cum le-am facut, dar mai intai va las sa va bucurati putin de frumusetea cosului cu liliac si petale de maci. 🙂
Ce ingrediente se folosesc la reteta de Dulceata naturala de maci, fara conservanti:
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -200 g petale de maci
- -1 kg zahar
- -zeama de la 1 lamaie
- -1/4 pastaie de vanilie
- -100 ml apa
Cum se face Dulceata naturala de maci, fara conservanti:
Petalele de maci se scutura bine, ca sa nu aiba insecte. Daca mai raman stamine nu e grav. 🙂 Se poate curata partea neagra a petalelor, asa cum se face la dulceata de trandafiri, dar eu va recomand sa le lasati asa. Se toarna zeama de lamaie peste petale si se framanta foarte bine. In felul acesta, culoarea va fi intensa. Nu recomand sarea de lamaie, acum lamai se gasesc din belsug.
Apa cu zaharul se pun la fiert, cand lichidul da in clocot se aduna spuma. Se lasa sa dea cateva clocote si se aduna bine spuma, pentru ca zaharul mai contine impuritati destule. Se adauga petalele de maci si semintele de la pastaia de vanilie si se lasa sa fiarba, la foc mic, amestecand des, sa nu se lipeasca.
Din cand in cand se sterge marginea cratitei cu un burete ud si stors, ca sa nu fie cristale de zahar (se ard si dau culoare maronie dulcetii). Vedeti ce culoare splendida are, de un rosu inchis? Asa arata dupa 15 minute de fierbere.
Dupa 20 de minute de fierbere se probeaza cat de legata este dulceata.
Truc:
O farfurioara de cafea se baga in congelator si cand vreti sa probati dulceata, scoateti farfurioara si turnati cateva picaturi de dulceata. Se va raci instant si asa va veti da seama cat o mai lasati la fiert. Cand dulceata isi pastreaza forma si nu mai curge, este gata.
Nu are nevoie de sterilizare. Asa clocotita se pune imediat in borcane. Eu asez o tava din inox si deasupra punj borcanele, dar este suficient si daca asezati un cutit din inox dedesubt. E bine sa fie metal, ca sa nu se sparga borcanele. Sau, puteti incalzi in cuptor borcanele, timp de 10 minute, inainte de a pune dulceata in ele.
Se inchide capacul ermetic si se intorc borcanele cu gura in jos. In felul acesta, borcanele se vor sigila in mod natural si dulceata se poate pastra si 3 ani.
Rezista lejer si la bloc, in debara. Are un gust delicat, interesant, ciudat si e absolut grozava pe inghetata, clatite, gogosi, paine prajita sau papanasi. Eu o sa mai fac. 🙂 Vedeti si celelalte retete de dulceata si sirop de mac, liliac, soc, trandafiri, brad si multe alte surprize. 🙂
Uitati ce culoare rosie intensa are, asa arata chiseaua de dulceata dupa ce am turnat dulceata inapoi in borcan:
Vedeti mai multe retete de dulceturi, siropuri, sfaturi, aici, in conserve de tot felul.
Pofta Buna!
Update:
Am gustat aceasta dulceata acum aproximativ 10 ani la Tulcea, la o doamna care este o gospodina desavarsita. Am gustat atunci la ea si dulceata de maci, de liliac, de toporasi, de salcam, de fructe de soc… si multe altele. Avea camara plina cu tot felul de borcane, borcanele, sticle si sticlute, asa cum au multe gospodine romance. Multumesc din tot sufletul, tanti Sica 🙂 .
Desi in Romania nu este cunoscuta, in strainatate este des intalnita:
-in Franta se numeste Gelée de coquelicot si este extrem de populara;
-in Italia: marmelatta di fiori di papaveri;
-in engleza se numeste Flower Confit of Red Poppy.
1 COMENTARIU
O dulceața de vis..mie mi-a ieșit gen peltea,ar gustul,aroma sunt unice și o încântare pentru papilele gustative. Mulțumesc !